24 apr

Waar moet ik op letten als ik een warmtepomp wil kopen?

Een warmtepomp is vergelijkbaar met een omgekeerde koelkast. In een koelkast wordt energie (warmte) uit de geïsoleerde bak gepompt naar de zwarte radiator aan de achterkant. Het gevolg is dat het ín de koelkast koud wordt en daarachter warm. Een warmtepomp doet hetzelfde, maar zorgt er dan voor dat de warmte daar terecht komt waar wij die willen hebben.

De bron van de warmte kan de buitenlucht zijn (Lucht-water warmtepompen) of de warmte in de grond (brine-water warmtepompen). Ook daarin zijn er dan weer verschillende types en dat heeft alles te maken met hoeveel warmte er nodig is en hoe snel die moet kunnen worden opgehaald.

De afgifte is meestal door middel van stromend water, waarmee vloer- of wandverwarmingen of lage temperatuur radiatoren (LTV) worden verwarmd.

Het rendement van een warmtepomp gaat achteruit naarmate het verschil in temperatuur van de bron en de afgifte groter wordt. Daarom is het goed om met lage temperaturen te leren verwarmen. Dat is wel even wennen, maar het is ook zeer aangenaam comfortabel.

Bij een warmtepomp moet rekening worden gehouden met de pompvolumes: als de warmtepomp aanstaat moet hij de warmte goed kwijt kunnen. Sommige warmtepompen kunnen daarom harder of zachter draaien, andere maken gebruik van een buffervat. Wat in uw situatie het beste is kunnen we beter ter plaatse bespreken. Een goed advies is in zo’n geval van grote waarde.

Please log in to rate this.
0 people found this helpful.


← Vraag en antwoord