In de meeste gevallen is het antwoord: ‘ja’. Er zijn echter uitzonderingen: soms mag het niet vanwege dat het huis een beschermde status heeft. Soms kan het niet omdat er te weinig ruimte is.
Soms is het ook niet aan te raden, omdat er te veel schaduw is, of omdat het dak niet genoeg richting het zuiden ligt, waardoor de opbrengst waarschijnlijk teleurstellend zal zijn.
Nee. Hoewel vanuit het zuiden de meeste zon komt, kunnen zonnepanelen best ook vanaf ZuidOost tot ZuidWest gelegd worden. Op platte daken wordt tegenwoordig ook steeds meer Oost-West gelegd; dat betekent dat de panelen voor de ene helft richting het Oosten en de andere helft richting het Westen worden gelegd. Er kan zo meer vermogen worden geoogst van het dak.
Richting het Noorden loopt de opbrengst hard terug. Daar zijn speciale oplossingen voor. Mocht u dit graag willen, neem dan contact met ons op.
Dat is sterk afhankelijk van uw situatie. En die is vrijwel nergens gelijk. Heel vaak komen rendementen van 15% – 20% voor. En het moet wel heel gek zijn als u niet 10% rendement haalt. Daar kan geen spaarrekening tegenop!
Als u wilt weten hoe het in uw geval uitkomt, vraag dan een offerte op met de vraag naar uw rendement. Vanuit het ontwerp kunnen we vaak een hele goede inschatting maken van de opbrengst van uw systeem.
Een warmtepomp is vergelijkbaar met een omgekeerde koelkast. In een koelkast wordt energie (warmte) uit de geïsoleerde bak gepompt naar de zwarte radiator aan de achterkant. Het gevolg is dat het ín de koelkast koud wordt en daarachter warm. Een warmtepomp doet hetzelfde, maar zorgt er dan voor dat de warmte daar terecht komt waar wij die willen hebben.
De bron van de warmte kan de buitenlucht zijn (Lucht-water warmtepompen) of de warmte in de grond (brine-water warmtepompen). Ook daarin zijn er dan weer verschillende types en dat heeft alles te maken met hoeveel warmte er nodig is en hoe snel die moet kunnen worden opgehaald.
De afgifte is meestal door middel van stromend water, waarmee vloer- of wandverwarmingen of lage temperatuur radiatoren (LTV) worden verwarmd.
Het rendement van een warmtepomp gaat achteruit naarmate het verschil in temperatuur van de bron en de afgifte groter wordt. Daarom is het goed om met lage temperaturen te leren verwarmen. Dat is wel even wennen, maar het is ook zeer aangenaam comfortabel.
Bij een warmtepomp moet rekening worden gehouden met de pompvolumes: als de warmtepomp aanstaat moet hij de warmte goed kwijt kunnen. Sommige warmtepompen kunnen daarom harder of zachter draaien, andere maken gebruik van een buffervat. Wat in uw situatie het beste is kunnen we beter ter plaatse bespreken. Een goed advies is in zo’n geval van grote waarde.
Een warmtepomp draait (meestal) op elektriciteit. Als u van uw hele energierekening af wilt, moet u naast de warmtepomp ook een investering doen in het opwekken van elektriciteit. Anders zult u de stroom daarvoor moeten inkopen.
Toch zult u met een warmtepomp nu al voordeliger uit zijn dan wanneer u op gas uw gebouw verwarmd. En wat de CO2-uitstoot betreft zult u ook een sprong voorwaarts maken.
Pellet- of houtkachels hebben ook brandstof nodig. Hoe makkelijk kunt u daaraan komen en hoeveel opslagruimte heeft u daarvoor. Dat is van sterke invloed op de prijs voor die producten. Als u een bunker heeft waar kuubs pellets in kunnen worden gepompt is de prijs van pellets veel lager dan wanneer u zakjes met pellets moet kopen.
Het is goed uw wensen en de eisen die er gesteld moeten worden aan de verwarming goed in kaart te brengen. Wij willen u hierover graag een advies geven, op grond waarvan u uw eigen keuzes goed onderbouwd kunt maken.